Sigurnosne upute u svezi s instalacijom, načinom rada, čišćenjem i održavanjem

Opasnosti za djecu i osobe sa smanjenim fizičkim, psihičkim ili osjetilnim sposobnostima ili nedostatkom znanja.

  1. Uređaj smiju ugraditi, pustiti u rad, čistiti i održavati samo osobe koje mogu sigurno prepoznati i izbjeći opasnosti pri tim radovima.

Opasnost od strujnog udara pri radu s nepotpuno ugrađenim uređajem.

Na električnim komponentama postoji opasnost od strujnog udara.

  1. Pri otvorenom uređaju morate isključiti sve strujne krugove napajanja (mrežni osigurač isključen), zaštititi ih od ponovnog uključivanja i postaviti pločicu upozorenja tako da bude vidljiva.
  2. Upotrebljavajte samo potpuno ugrađeni uređaj.

Opasnost pri nepridržavanju propisa koji su na snazi za električne instalacije.

  1. Prije uklanjanja poklopca ili demontaže elementa ventilatora i prije električnih instalacija isključite sve krugove strujnog napajanja, isključite mrežni osigurač i zaštitite ih od ponovnog uključivanja. Postavite pločicu upozorenja tako da bude vidljiva.
  2. Pri postavljanju električne instalacije pridržavajte se trenutačnih propisa, npr. norme DIN EN 50110-1, a u Njemačkoj posebno norme VDE 0100 s odgovarajućim dijelovima.
  3. Propisana je naprava za odvajanje s mreže koja ima minimalni otvor kontakta od 3 mm za svaki pol.
  4. Priključite uređaj samo na fiksno položenu električnu instalaciju s vodovima tipa NYM-O ili NYM-J, ovisno o varijanti uređaja 3 x 1,5 mm² ili 5 x 1,5 mm².
  5. Upotrebljavajte uređaje samo s naponom i frekvencijom koji su navedeni na nazivnoj pločici.
  6. Uređaj i u mirovanju može biti pod naponom i automatski se uključiti senzorom (vremenska odgoda, vlaga itd.). Održavanje i traženje grešaka smiju obavljati samo ovlašteni električari.
  7. Vrsta zaštite navedena na nazivnoj pločici zajamčena je samo pri odgovarajućoj ugradnji i odgovarajućem uvođenju priključnog voda kroz tuljak voda (tuljak mora potpuno zatvoriti plašt voda). Osim toga, element ventilatora mora sjesti na svoje mjesto, a poklopac kućišta mora biti ugrađen.

Opasnost zbog prijenosa požara.

  1. ako je na kućište ER priključen pogrešan priključni vod. Svakako upotrijebite materijale za vodove koji odgovaraju ER- kućištu.
  2. ako postoji neispravan stropni lijev kod ventilacijskih sustava s međustropom (PAM-GLOBAL RML ili zglobni stropni sustav). Osigurajte da preostali procjep između glavnog voda i zida ili stropa svakako bude potpuno zatvoren otpornim nezapaljivim materijalima, npr. betonom, cementnim mortom ili gipsom.
  3. ako postoji pogrešno zatvaranje sa zidnom konstrukcijom ili materijalima ploče. Osigurajte da pri uporabi izvan okna preostali procjep između priključnog voda i zidne konstrukcije/materijala ploče svakako bude potpuno zatvoren otpornim nezapaljivim materijalima. Na primjer, betonom, cementnim mortom ili gipsom, a za materijale ploče posebnom protupožarnom masom za struganje.
  4. ako je metalno odsisno postolje pogrešno spojeno s priključnim vodom. Za spoj s odsisnim postoljem propisane su tri čelične slijepe zakovice. Oni ne smiju negativno utjecati na funkciju zaklapanja i otklapanja. Osigurajte da zaporna žaluzina bude pokretljiva prije puštanja u rad.
  5. ako metalna zaporna žaluzina nije ispravno umetnuta i pričvršćena vijcima u odsisno postolje. Stoga pri ugradnji pazite na ispravan položaj i vijčani spoj zaporne žaluzine. Lemljeni spoj mora se ispravno umetnuti i zaklopka mora biti pokretljiva.

Opasnost od ozljede pri oštećenom uređaju.

  1. Odmah staviti uređaj izvan uporabe ako se pojave štete ili greške koje mogu ugroziti osobe ili stvari.
  2. Spriječite daljnju uporabu do potpunog preventivnog održavanja.

Opasnost za zdravlje zbog neobavljene zamjene filtra ili nedostajućeg zračnog filtra.

Snažno onečišćeni ili vlažni zračni filtri mogu dovesti do nakupljanja tvari opasnih za zdravlje (gljivice, klice itd.). To se može dogoditi i pri duljoj neuporabi uređaja. U slučaju nedostajućeg zračnog filtra onečišćuju se uređaj i zračni kanali.

  1. Nikada ne upotrebljavajte uređaj bez zračnog filtra.
  2. Primjenjujte samo originalni filtar.
  3. Redovito zamjenjujte zračni filtar pri indikaciji zamjene filtra (LED ili TimeStrip).
  4. Svakako zamijenite zračni filtar nakon dulje neuporabe uređaja.

Opasnost od ozljede pri radovima na visini.

  1. Upotrijebite odgovarajuća pomagala za uspinjanje (ljestve).
  2. Morate omogućiti stabilnost i po potrebi osigurati ljestve uz pomoć 2. osobe.
  3. Osigurajte da sigurno stojite i da se nitko ne zadržava ispod uređaja.

Opasnosti od ozljede i za zdravlje pri dodatnoj ugradnji ili pregradnji uređaja koja bi utjecala na ventilacijski sustav.

Dodatna ugradnja ili pregradnja uređaja (kuhinjska napa, kotlovnica koja ovisi o zraku u prostoru, itd.) može dovesti do opasnosti za zdravlje i do nedopuštenog rada. Dodatna ugradnja ili pregradnja uređaja dopuštena je samo ako je projektantski ured utvrdio/osigurao da postoji usklađenost sustava. U slučaju da primjenjujete kuhinjsku napu za odsisni zrak ili kotlovnicu koja ovisi o zraku u prostoru, morate ih ukloniti iz okružnog dimnjaka.

Opasnost od ozljede i opasnost za zdravlje pri izmjenama ili pregradnjama ili pri primjeni nedopuštenih komponenti.

Rad je dopušten samo s originalnim komponentama. Izmjene i nadogradnje na uređajima nisu dopuštene i oslobađaju proizvođača svakog jamstva i svake odgovornosti, npr. ako se kućište probuši na nedopuštenom mjestu.

Opasnost za zdravlje pri neodgovarajuće očišćenom uređaju.

  1. Redovito čistite uređaj, a najkasnije svake dvije godine. Samo na taj način možete osigurati da uređaj higijenski besprijekorno radi.

Oprez pri rukovanju materijalima za pakiranje.

  1. Pridržavajte se trenutačnih sigurnosnih propisa i propisa o sprječavanju nezgoda.
  2. Držite materijal za pakiranje izvan dohvata djece (opasnost od gušenja).

Neodgovarajući/nedopušteni način rada zbog nepropisno ugrađenog uređaja.

  1. Ugradite uređaj samo u skladu s projektnom dokumentacijom.
  2. Posebno pazite na izvedbe ventilacijskih kanala i na zvučnu izolaciju.
  3. Upute za projektiranje koje se odnose na poziciju uređaja i razmake od drugih komponenti fasade.
  4. Eventualno koristite elemente za odspajanje.